21 února 2006

Jak investovat 1 milión $ do akcií

Minule jsme si ukázali, jak je velký pasivní příjem z 1 miliónu $ investovaného do průměrného businessu. Takovou investici lze bezpečně provést tak, že peníze jsou rozděleny mezi mnoho různých businessů působících v různých oblastech lidské činnosti. Zatímco některé investice budou výrazně ziskovější než oněch 4,7%, jiné budou dokonce ztrátové. Pokud však peníze dobře rozprostřeme po celém trhu, pak se z dlouhodobého hlediska (desítky let), dostaneme na průměrné zhodnocení 4,7%. K takovémuto druhu investice nepotřebujete investičního či finančního poradce. Takovouto průměrnou investici hravě zvládne každý sám a 92,000 Kč čistého příjmu za měsíc je doma. Lidé si myslí, že těžší je získat onen 1 milión $. Ne, těžší je udržet si ho než ho získat a popasný způsob může bezpečně zajistit 4,7%. Pokud vám nějaký chytrák slibuje více, pak bude s vašimi penězi příliš riskovat. Může to vyjít, ale také z toho může být problém. Platíte totiž nejen za zvýšené riziko, ale také onoho chytráka, který se často přestrojen za solidní firmu, nechává platit přímo královsky.
A jak je to s daněmi? Pokud držíte akcie dobu delší než 6 měsíců, pak při jejich prodeji nedaníte realizovaný zisk. Pokud tedy nakoupíte akcie různých oborů za 1 milión dolarů a po 7-mi měsících, každý měsíc prodáte papíry za 92,000 Kč, pak nebudete platit žádné daně.
Řeknete si asi, když každý měsíc, prodám papíry za 92,000 Kč, pak mi bude počet akcií klesat, až za několik let nebudu mít nic. Dlouhodobě cena investice roste 4,7% a právě díky tomuto růstu můžete vybírat 92,000 Kč měsíčně aniž by investice ztrácela na reálné hodnotě. Při tomto režimu bude z dlouhodobého hlediska vnitřní hodnota investovaného majetku stále stejná. Pokud budete vybírat méně než 92,000 Kč měsíčně, pak bude růst, pokud budete utrácet více, pak bude klesat. Počet akcií bude při prodeji na konci každého měsíce klesat, ale jakmile některá z firem díky svému růstu udělá split, tak se počet akcií dané firmy znásobí, a tak bude počet akcií také stále obdobný.

3 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Naprosto vynikajici weblog, mas o jednoho staleho ctenare vice.

Jen by jsi nekde mohl uvest svuj emailovy kontakt.

22 února, 2006 12:58  
Blogger Vaťák said...

Pozitivni komentare mam rad :-)

email mozna pozdeji, zatim jsou ke komunikaci komentare pod prispevky

27 února, 2006 10:36  
Anonymous Anonymní said...

Jo jo připojuju se, weblog se čte skvěle ... skoro sám, připomíná mi to Kiosakiho.

btw jsem od přírody kritik takže pokud se přemůžu napsat reakci na článek je to ze 75 procent kritika.

tudíž ... pokud nastane split tak další měsíc budeš muset prodat dvakrát víc akcií(tedy podle toho jaký split nastal)

18 května, 2006 20:51  

Okomentovat

<< Home