12 července 2006

Jak za rok zhodnotit kapitál o 100 miliónů procent

Určitě si říkáte, co je to za blbost. Tak velké roční zhodnocení vloženého kapitálu snad není ani možné. Když jsem si to spočítal, také jsem si to říkal :-) Pak jsem si uvědomil, že velikost zhodnocení je vlastně prakticky omezena jen naší myslí. Tak proč by nemohla být třeba 100 miliónů procent za rok?

Dnes je to právě rok ode dne, kdy Kyle MacDonald vložil do svého projektu jednu kancelářskou sponku. 12. července 2005 nabídnul kancelářskou sponku v internetové aukci k výměně za nejlepší nabídku, kterou se stalo dřevěné psací pero ve tvaru rybky. Tímto způsobem dále měnil a měnil, až po roce dnes 12. července 2006 završil své úsilí poslední výměnou kontraktu na filmovou roli za malý dům, čímž dosáhl svého cíle - získat dům tímto unikátním způsobem.

Pokud uvažujeme cenu sponky 5 centů a cenu malého domku 50 tisíc dolarů, pak Kyle MacDonald dosáhnul ročního zhodnocení vloženého kapitálu 100 000 000%. Kyle MacDonald toho dosáhnul využitím moderních komunikačních a mediálních nástrojů, především internetu, rádia a televize. Ve skutečnosti hádám, že získal ještě mnohem více, protože zavedl v médiích celosvětově známou značku (brand) jedné červené kancelářské sponky a celý popsaný příběh má jistě také svoji cenu (nyní údajně pracuje na tom, že jej vydá knižně). Celý příběh je naprosto fascinující a vzrušuje mne o tom číst na jeho blogu.

Například skleněná koule s padajícím sněhem je nádhernou ukázkou toho, jak něco, co má pro jednoho malou cenu, může mít pro druhého člověka cenu nedozírnou. Absolutní cena neexistuje. Cena je dohoda. Cena je dána kontextem a sám prodávající může být tvůrcem kontextu, který prodávanou věc zhodnotí. Celý příběh nádherně ukazuje, jak je pojem peněz a ceny relativní. Při čtení jeho příběhu mi doslova pod kůži vjela představa, jak je hodnota peněz relativní, proměnná a závislá na kontextu. Pro někoho, kdo to nechápe těžko uchopitelná a pro někoho, kdo to chápe nesmírně snadno uchopitelná. Tak snadno, až je to legrační. Život je krásný, život je opravdu legrace. Jen se ho naučit správně žít. :-)

1 Comments:

Anonymous Jirka said...

zkus své štěstí a um na www.e-change.cz
Tam můžeš směnit třeba sponku za ...cokoli

03 února, 2010 10:07  

Okomentovat

<< Home