09 listopadu 2006

HYIP asi ne

Jakožto experimentátor a tester různých způsobů zbohatnutí, jsem se podíval na zoubek dalšímu internetovému fenoménu, který se ve zkratce jmenuje HYIP (High Yield Investment Program).
Jak již název napovídá jedná se o možnost zbohatnutí prostřednictvím investičního programu s velkými úroky. Do skupiny HYIP fondů patří všechny, které slibují lepší zhodnocení investovaných prostředků než 1%. Zpravidla nabízejí zhodnocení v řádu desítek procent denně a některé až stovek procent denně. Největším rekordmanem zatím byl HYIP fond nabízející zhodnocení 1100% denně. Takovéto fondy nemají obvykle dlouhého trvání. Jsou totiž založeny na známém pyramidovém principu, tj. nově příchozí účastníci platí zisky předchozím a jakmile se proud nově příchozích vyčerpá a pyramida přestane růst dostatečně rychle, tak se celý systém zhroutí.
Použití nálepky pyramidový systém však není úplně přesné. Použil jsem jej, protože pyramidové systémy jsou již v ČR poměrně dobře známé. Většina HYIP fondů je velmi podobných. HYIP fondy jsou založeny na tzv. Ponziho schématu. Jmenují se po svém objeviteli Charlesu Ponzi (jehož foto můžete najít na wikipedii spolu s podrobnějším popisem fungování systému; zároveň je z fota zřejmé, jak dopadne každý, kdo se pokusí jeho myšlenky implementovat v praxi ;-).
Ponziho schéma se od pyramidových systémů odlišuje zejména tím, že když nebudete úspěšní v náboru nových účastníků do pyramidy, tak nepřijdete o svou investici a vidinou zbohatnutí. U Ponziho schématu není tak důležité vlastní rekrutování nových účastníků. Důležité je načasování a velikost investic (vědět kolik a kdy).
U pyramidových systémů je poměrně snadné prokouknout, že se jedná o známé "letadlo". Systémy používající Ponziho schéma obvykle dovedně skrývají, že se jedná o "pyramidu". Skrývají se obvykle za prezentace "ověřených" způsobů, které přinášejí vysoké zisky. Spekulativní systémy na Forexu, sázky do dostihů, sportovních utkání, systémy, které dokáží zaručeně vydělávat v kasínu a podobné nesmysly.
A do třetice dobře postavené Ponziho schéma nepotřebuje ke své existenci exponenciální nárůst účastníků. Stačí přesvědčit stávající účastníky, aby své zisky nevybírali a stále reinvestovali a občas chytit do sítě nějakou novou rybu (proč by vybírali, vždyť nikde jinde jim tak velký úrok nikdo nedá... ...ve finále většina účastníků nevybere nikdy... zpočátku z hladu a pak, že fond skončil a vybrat už se nedá).
Také vás napadlo a co si takový HYIP založit? HYIP jsou prakticky ve všech rozvinutých zemích zakázaný. Zatím největší založil Bryan Marsden na počátku roku 2004. Jeho stránky už také nenabízejí investici do největšího HYIP podniku a když se člověk rozhlédne po internetu, tak se s ním soudí stále více a více lidí. Nevypadá to s ním ani s jeho podnikem dobře. Ani jeho "klienti" asi nejsou spokojení, když po něm požaduje 97 soudů 77 miliónů RM (Malaysian ringgit).

Další zdroje:
Česká wikipedia o HYIP praví
HYIP estranky

0 Comments:

Okomentovat

<< Home