16 listopadu 2006

Přirovnání horolezec

V článku z 20.června jsem použil pro zdolávání změn ve svém životě přirovnání k horolezci. Pokud chci zbohatnout a získat peníze a majetek je třeba si správně zdůvodnit, proč to tak chci. V jakém časovém horizontu toho chci dosáhnout a co nabídnu za získané jako protihodnotu. Jinak by se jednalo o krádež a to se příčí mému duchovnímu smýšlení. Z dlouhodobého hlediska bych z toho neměl radost.
Od výše uvedeného se odvíjí cesta, způsob, jak na to. Je mi jasné, že vrchol bohatství lze v horolezecké analogii přirovnat asi tak k vrcholu K6. Nejedná se o vrchol nejvyšší, ale výstup pro naprostého zelenáče nebude jednoduchý. Bude zapotřebí se několik let připravovat výstupy na nižší a přístupnější vrcholy.
Nejdříve bude zapotřebí zdolat vrchol finanční nezávislosti. Člověk, který dosáhl finanční nezávislosti má větší možnosti rozhodovat jak naloží se svým časem, a tak se na rozdíl od člověka v krysím závodu může připravovat na výstup na K6 24 hodin denně. A na výstup na K6 je zapotřebí se plně připravit. Věnovat všechen svůj čas, svůj talent a své síly. K tomu, aby bylo možné takový výstup provést, je zapotřebí nejprve získat časovou volnost. Je zapotřebí vystoupit na vrchol, řekněme K5 :-), což je vrchol finanční nezávislosti. Pozorný čtenář si jistě povšiml, že K5 je vyšší než K6 :-) Cíl finanční nezávislosti spatřuji obecně vyšší než cíl bohatství, protože je to právě finanční nezávislost, která dává člověku svobodu volby žít svůj život podle sebe. Výstup na K5 může být ve výjimečných případech náročnější než výstup na K6. Hodně záleží na konkrétním horolezci, zvolené technice, strategii a hlavně také na počasí. Doporučuji však nejprve K5 a pak K6. K5 je přístupnější a je dobrou průpravou pro K6. To bude i moje cesta. K6 se podařilo zdolat až o 12 let později než K5.
Jak se pripravit na výstup na K5? Na to se podíváme příště :-)
Žijte uvědoměle a zdravě.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home