05 prosince 2006

Budování základního tábora

Jak jsem již zmínil. Základním kamenem při výstupu na horu finanční nezávislosti je slovo. To lze rozdělit do dvou základních kategorií. Jak hovořím ke svému okolí a jak hovořím sám k sobě. Dále tu mám řeč těla a neverbální komunikaci. Představy, což může být neverbální komunikace sama k sobě.
Ovládnout toto vše a ještě mnohem více budu potřebovat před výstupem na horu finanční nezávislosti.
Ano, je možné se vydat na výstup i bez toho. Je možné vrhnout se bezhlavě vstříc strmým štítům bez cepínu a maček, bez kompasu a slunečních brýlí, bez rukavic a bez bot. Určitě se najdou drsňáci, kteří by dokázali vystoupit na horu i za daných okolností. My, a je nás většina, si otevřeně přiznejme, že bez důkladné přípravy nám připadá výstup na K5 jako šílenství. Drsňákům popřejme hodně zdaru a štěstí, protože právě štěstí budou hodně potřebovat. Drsňáci už nemusejí číst dále. Jen by se zdržovali. Mohou se rovnou vydat na výstup.
Zůstali jen bábovky? Neřekl bych. Vydat se na výstup bez lana, karabin a bundy je nerozvážnost. V základním táboře nám tak zůstali rozvážní a odhodlaní horolezci a bábovky. Rádi bychom vystoupili na vrchol všichni. Samozřejmě, že bábovky to budou mít těžší a o to tvrdší a intenzivnější tréning musejí podniknout v základním táboře. Bábovky totiž budou potřebovat kromě teplé bundy a bot také to nejdůležitější. To čeho mají drsňáci na rozdávání a díky čemu jsou schopni ujít desítky kilometrů ve sněhu bez bot. Drsňáci mají odvahu a bezmeznou sebedůvěru ve své vlastní schopnosti. Drsňáci se ničeho nebojí a neroztřese je ani zima, i když nemají bundu. Jsou schopni si odrovnat vlastní nohy. Jsou schopni dojít do cíle na krvavých pahýlech, když to bude vyžadovat záchrana života. A výstup na horu finanční nezávislosti je záchranou života. Jedná se o záchranu vlastního života, každého horolezce, protože nepokoření tohoto vrcholu znamená nežít svobodný život. Znamená to zpívat cizí písně po celý život. Protože koho chleba jíš, toho píseň zpívej. A pokud si člověk nedovede upéci chleba sám, tak musí zpívat píseň svého zaměstnavatele, ať se mu to líbí nebo ne.
Jak připravit bábovky k výstupu na takovou obtížnou horu jako je K5? Možná tak ještě je vzít lanovkou v neděli na Sněžku. Příprava psychiky je hodně individuální záležitost, protože každý jsme jiný. Někteří jsou psychicky již připravení (drsňáci). Některým jen postačí se trochu rozcvičit (zkušení horolezci) a někteří lezci budou muset i několik let trénovat (bábovky). Samozřejmě, lze to zvládnout i rychleji. Pokud se použije názor drsňáka, na to co s bábovkami. "Dělej všechno jako já," řekne drsňák. A to je všechno. Mohou se vydat na cestu. Bábovka cestou buď zahyne nebo se z ní stane během několika následujících pekelných týdnů drsňák.
Zde na tomto blogu se budu ubírat cestou rozvážného lezce, který se snaží nepodcenit přípravu. V případě, že bych aplikoval strategii drsňáka, nebylo by o čem brzy psát ;-)

2 Comments:

Blogger Wertical said...

Ahoj velmi pekny clanek, predpokladam ze jsi nedostal muj mail ktery jsem psal jako reakci na prispevek co jsi mi dal na muj blog, chctel jsem rict ze o tom co jsi mi napsal budu premyslet. Dale si myslim ze bys mel v settings nastavit at muze dat prispevek kazdy, kvuli tomuhle prispevku jsem musel oprasit svuj stary blogspot account. Ale hlavni vec proc ti pisu je ze mne zajima jak jsi to provedl s Paypalem jak ti chodi platby kdyz u nas jeste nejdou prijimat? Mej se.

09 prosince, 2006 10:49  
Blogger Vaťák said...

Platby Paypalem prijimat jdou od zacatku rijna. Jde i vybirat na cesky ucet. Nejde vsak zatim prevadet z ceskeho uctu na paypal. To lze jedine pouzitim platebni karty.
Kdyz nastavim, aby mohl dat prispevek kazdy, tak se obavam, ze to tady brzy zamori roboti. Nakonec blogspot account se ti bude treba hodit :-)

11 prosince, 2006 06:57  

Okomentovat

<< Home